Skip to main content

Friluftsliv

Livet er best ute

For den som er glad natur og friluftsliv, er Leka et flott utgangspunkt, både til lands og til vanns. Med over 50 merkede turløyper på land og 18 merkede kajakkløyper, er det et «hav» av muligheter. Du kan oppsøke turmål som viser særegen geologi, eller du kan gå langs stier som slynger seg utover kystlyngheier.
Lekas særegne geologi, som har gjort øya til Norges Geologiske Nasjonalmonument, gjør den til ett av Norges vakreste steder. Har du planer om å oppleve Helgelandskysten, bør turen starte på Leka.

Anbefalte turmål

Leka

Vattind: Lekas høyeste punkt 418 moh. Fin tur i variert og noe kupert terreng. Turen tar ca. 1,5 timer fra brygga (én veg). Vattind var «førsteordensvarde» fra den gangen vardetenning varslet ufred. Er det klart vær, ser du Torghatten, Vega, Hortavær mm. Du kan faktisk se helt til «De syv søstre» fra Lekas tak.

Steinsvatnet:

Et fjellvann i skrint landskap, ikke langt fra Vattind, som gir muligheter for et
forfriskende bad. Her er det muligheter for å få ørret på kroken. Ca 1,5-2 times tur fra Brygga (én veg).

Hårfjellet:

Det høyeste punktet du ser fra brygga, når du ser sørvestover. Utsikten er
fantastisk.

Heilhornet:

Heilhornet i Bindal kommune er et yndet turmål med sine 1058 m o.h. Turen opp er ca. 12 km langs godt merket løype. Turen tar normalt fra 5-7 timer tur/retur i moderat tempo. Heilhornet, eller Heilhornene, er de høye, spisse toppene som du ser fra brygga (mot nordøst). Det er en fin dagsutflukt å ta ferja fra Leka og turen opp til Heilhornet, før du returnerer og får deg et godt måltid med god drikke på brygga igjen.

Årdalssanden – en av Trøndelags flotteste sandstrender:

Årdalssanden ligger ca. 6 km sør for Leka Brygge og kan nås enten med sykkel eller med bil (bilveg helt fram). Stranden er 400 meter lang og er langgrunn- et yndet sted for familier og barn. Stranden er sørvendt og ligger i le for nordavinden.
Her er plenareal, bord- og benker. Det er også toalettfasiliteter ved stranden. Hvorfor ikke ta lunsjen eller sykkelpausen her? Stranden er en fin avstikker fra fylkesveien rundt øya. Du tar av til venstre ved Haug og følger grusvegen ca 2 km, gjennom gårdstun og frodig dyrkamark.

Herlaugsløypa:

En rundtur i Lekafjellene. Merket rundløype i Lekafjellene, med formidabel
utsikt og mange geologiske godbiter. Kåret i en tysk reiseguide til en av de tre vakreste vandrerutene i Skandinavia. Avstikkere til Vattind, Kolsettuva og Hundøyrån. Tidsbruk: Ca. 6 timer.
Ellers er det verdt å besøke seerverdigheter som kjente Solsemhola, Herlaughagen (Norges 3. største vikingegravhaug), og Ørnerovet – stedet der ørna tok lille Svanhild og fløy henne opp til en berghylle i Hagafjellet.

Dette skjer på Leka

Nyheter

Se Leka Brygge med nye øyne

Leka Brygge i lekker utgave!
Nyheter

Rorbuer i nordisk stil klare for leie

Våre 6 nye rorbuer er tilgjengelig for booking !  "I stedet for å legge oss bakpå og deppe bestemte vi oss for å utnytte situasjonen…
Nyheter

Leka – et eldorado for deg som elsker kajakk

Hvorfor ikke nyte Norges Geologiske Nasjonalmonument fra sjøsiden? Ta inn det unike landskapet, fjellene og leia akkompagnert av bølgeskvulp? Leka er blant landets mest ettertraktede…
Nyheter

Herlaugsløypa – en unik rundtur på Leka

Hvis du først skal gå turer i Lekafjellene, hvorfor ikke gjøre det til en rundtur? Herlaugsløypa kalles den merkede rundløypa som går i Lekafjellene. Her…