Om Leka

leka_steinstid_sommer

Leka Brygge ligger i øykommunen Leka, Nord-Trøndelags nordligste kommune. Leka er kjent for sitt mangfold i historier og sagn og spektakulær natur.

Leka har et svært variert landskap, fra de fantastiske fiskeværene til de forblåste holmer og skjær i Hortavær og Sklinna og de utroligste fjellformasjoner, skog og fjell.

Her har det bodd folk i mer enn 10.000 år, og Sagaøya kan by på blant annet hulemalerier i Solsemhula, Norges største skipsgravhaug fra vikingtiden Herlaugshaugen, og Skeisnesset kultursti, et vakkert, vernet kulturlandskap på nordøstsiden av øya.

Kommunevåpenet symboliserer ørnerovet – som skjedde i 1932. Den tre og et halvt år gamle Svanhild forsvant, og ble funnet igjen ved et ørnereir oppe på en fjellhylle i berget, i beste velgående.

Øya ble nylig kåret til Norges Geologiske Nasjonalmonument  og kjennetegnes i de ville rødgule serpentinfjella på øyas ytterside – som gjør øya til en geologisk merkverdighet.

Høyeste punkt på Leka er Vattinden(418 moh). Et annet kjent naturmerke er Lekamøya.

Hovedleia langs norskekysten går gjennom Lekafjorden. Gutvik på fastlandssida er kjent for sine grotter, kystgranskogen i Sønndalslia og havaristedet til det franske kaperskipet ”L’Enfant de la Patrie” som forliste i 1798.

De viktigste næringsveiene i Leka er landbruk og fiskeoppdrett. Gode fiskemuligheter og særegen natur trekker årlig mange tilreisende hit.

Les mer om turisme på Leka kommune,

Hvordan reise til leka?