Skip to main content

På grunn av en jobbkarantene ble Lasse kokk og servitør hjemme på Leka Bygge i fjor sommer.

— Jeg hadde seks måneder med jobbkarantene fra april til oktober i 2020. Det var i forbindelse med at jeg byttet jobb til et konkurrerende firma, forklarer Lasse, som til daglig er eiendomsmegler.

Ettersom han ikke er skrudd sammen for å gå ledig og uten å bidra med noe, fant han ut at han ikke kunne gå hjemme på Levanger “å slenge” i et halvt år. 

Derfor reiste han hjem til barndomsøya Leka og Leka Brygge som han eier sammen med søsknene Henrik og Gro. 

Nedstengning førte til nye planer

— Jeg kom for å være sommerhjelp/dugnadshjelp på brygga og samtidig kose meg med trening og turer i fjellet. Men så førte koronapandemi og nedstengning til at gjestene våre uteble og det ble en vanskelig situasjon omsetningsmessig for Leka Brygge, forteller han.

I stedet for å deppe rundt omstendighetene bestemte søsknene Sørli seg raskt for å heller utnytte situasjonen til å skape noe nytt og få norske turister til å besøke Leka Brygge til sommeren.

— I april jobbet vi lange dager og kvelder med vedlikehold av brygga. En fin vårmorgen satt vi på kaikanten å nøt kaffekoppen og blankstille sjø i Frøviksundet. I løpet av samtalen bestemte vi oss for å endre retning på satsingen. Blant annet bestemte vi oss for å bygge kjøkken og starte restaurant på brygga, samt bygge flere boenheter i form av rorbuer, forklarer Lasse.

På tide med matservering på øya

Satsingen skulle gi dem flere ben å stå på. Restauranten var egentlig et prøveprosjekt som skulle dem gjennom sommersesongen. 

— Dessuten syntes vi det var leit at besøkende på Leka ikke fikk kjøpt seg et måltid, enten det var dagsbesøkende eller turister. Og ettersom Leka Brygge tross alt er det flotteste stedet i verden for matservering, hvor man kan skape gode opplevelser med god mat og drikke, så sa det seg selv at vi ønsket å gå for dette, sier Lasse.

Den unike beliggenheten, med ro og stillhet, vakre omgivelser og god tilgjengelighet med småbåttrafikk langs leia, måtte være perfekt for en restaurant, konkluderte han og de andre eierne.

Tegnet selv kjøkkenet

— Vi tegnet kjøkken og planla detaljene. Noen dager senere kjørte vi til Trondheim for å kjøpe storkjøkken, og etter et par-tre ukers intenst arbeid stod kjøkkenet ferdig til bruk, forteller Lasse.

1. juli 2020 ble restauranten, eller den såkalte Brygge-Cafeen, åpnet. 

— Jeg var selv kjøkkensjef og «kokk» i hele juli. Jeg betrakter meg selv som matglad person med interesse for brødbaking, matlaging og sånn, men er langt fra noen kokk…, smiler Lasse og legger til at erfaringen ble en bratt læringskurve.

— Bare det å skulle sette sammen meny og bestille varer var vi helt uerfaren på. Vi fikk lånt en god, gammel fiskesuppe-oppskrift fra en lokal dame, som vi øvde oss på. 

I stedet for å deppe rundt omstendighetene bestemte søsknene Sørli seg raskt for å heller utnytte situasjonen til å skape noe nytt og få norske turister til å besøke Leka Brygge til sommeren.

Suksess med fiskesuppe

Fiskesuppen ble en braksuksess og Leka Brygge solgte opp mot 50 liter fiskesuppe hver eneste dag.

— Hver dag kl. 0600 var jeg på brygga for å sette dagens brøddeig –  for til fiskesuppa måtte vi ha nybakt brød. Det gikk med 12-15 stk. brød hver dag, forteller Lasse.

På det meste serverte søsknene over 450 måltider på én dag.

— Selv om restauranten var åpen fra 12-18, fikk vi forespørsel om frokostservering. Vi var jo på kjøkkenet i samme tiden, så derfor ble det noen frokostserveringer innimellom også, smiler han.

22.000 på besøk ga mersmak

I tillegg til at hele familien var involvert, leide brygga inn 10-12 ungdommer som hjalp til med servering, vasking og andre gjøremål. Sommersesongen 2020 endte opp med å bli en knallsuksess og over 22.000 besøkte brygga.

— Dette håper vi å gjenskape i år, men på en enda bedre måte. Jeg leter sikkert fram kokkelua igjen, ler Lasse.